Vinkkejä sähkökatkoihin varautumiseen

Myrskyt ja talven lumitaakat voivat aiheuttaa katkoja sähkön saamisessa. Vaikka kehitämme verkkomme toimintavarmuutta jatkuvasti esimerkiksi maakaapeloinnin avulla, joskus sähkökatkoja silti tapahtuu. Näillä vinkeillä varaudut virran tilapäiseen puuttumiseen.

Muista kotivara – perustarvikkeet 72 tunniksi

Varaa seuraavat tarvikkeet paikkaan, josta ne löytyvät pimeässäkin:

  • taskulamppu, kynttilöitä ja tulitikkuja
  • paristokäyttöinen radio
  • varasulakkeita ja varavirtalähteitä
  • kuivia polttopuita
  • juomavettä puhtaasen kannelliseen astiaan

Lisää tietoa kotivarasta löydät esimerkiksi osoitteesta 72tuntia.fi (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Muista myös, että veden tulo lakkaa sähkökatkon aikana joko saman tien tai lähituntien aikana. Jos vettä tulee, käytä sitä vain välttämättömään. Kunnallistekniikan piirissä viemärit voivat tulvia, jos vettä lasketaan tai wc:tä vedetään sähkökatkon aikana.

Huolehdi varalämmitysjärjestelmästä

Varaava tulisija ja riittävä määrä kuivaa polttopuuta ovat hyvä yhdistelmä varalämmitysjärjestelmäksi. Varajärjestelmä on erityisen tarpeellinen taloissa, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, sillä sähkön katkeaminen voi pahimmillaan aiheuttaa lämmönjakojärjestelmän jäätymisen ja vaurioitumisen.

Kaukolämpölaitokset ovat varautuneet toimimaan myös sähkökatkojen aikana, mutta lämpö ei siirry verkosta kiinteistöön lämmitysjärjestelmän kiertovesipumpun ollessa sähköttömänä.  Lyhyessä sähkökatkossa (2h) lämpötilat kaukolämpötaloissa laskevat vain hieman. Lämmintä käyttövettä, eikä käyttövettä yleisesti tulisi käyttää sähkökatkon aikana.

Hanki varavoimavalmius

Omakotitalot ja maatilat voivat kätevimmin varautua katkoksiin hankkimalla varavoimavalmiuden, kuten aggregaatin tai traktorikäyttöisen generaattorin. Varavoimakoneeksi kannattaa valita sen verran suuri laite, että siihen voidaan kytkeä kaikki tarvittavat rakennukset.

Varmista tärkeät laitteesi UPS-laitteella

Voit pienentää sähkökatkon mahdollisesti aiheuttamia harmeja varmistamalla laitteiden sähkönsaannin määrätyksi aikaa UPS-akustolaitteilla. Huomioi erityisesti mahdollisten terveyteesi liittyvien laitteiden sähkönsaannin turvaaminen UPS:illa.

 

Tilaa tiedotteet sähkökatkoista

Tilaa tekstiviesti tai sähköpostitiedote sähkönjakelun keskeytyksistä. Häiriötiedotepalvelumme ilmoittaa vioista johtuvista katkoista sekä suunnitelluista työkeskeytyksistä.

Tilaa häiriötiedotteet

Miten toimia sähkökatkon aikana?

Sähkökatko tuo mukanaan haasteita. Oikeilla toimilla ja kattavalla kotivaralla selviät katkosta mahdollisimman sujuvasti. Kotivaraan kannattaa aina varata sellaista ruokaa, jota on helppo valmistaa myös esimerkiksi leivinuunissa, takassa tai grillissä. Muista myös lemmikkien ruoka.

Sähköjen katketessa on tärkeää myös säästää kodin lämpöä. Vedä verhot ikkunoiden eteen ja tilkitse mahdolliset raot. Asuinneliöt kannattaa rajata esimerkiksi viettämällä aikaa ja nukkumalla vain tietyissä huoneissa.

Jos katko kestää pidemmän aikaa, varsinkin kerrostaloasunnon lämmittäminen ilman sähköä voi olla hankalaa. Selvitä, voisitko muuttaa sähkökatkon ajaksi esimerkiksi omakotitalossa asuvan tuttavan luokse. Muista myös pitää huolta läheisistäsi – varsinkin iäkkäämmistä ja yksin asuvista.

 

Mikä aiheuttaa sähkökatkoja?

Suurin osa keskeytyksistä aiheutuu luonnonilmiöistä. Voimakkaat puuskatuulet kaatavat puita sähkölinjoille myrskyisissä sääolosuhteissa. Ukonilman yhteydessä esiintyvät yksittäiset salamaniskut ja kova tuuli ovat kesäisin yleisimpiä sähkökatkoksien syitä. Talvisin märkä lumisade saattaa taivuttaa puita johdoille ja tykkylumen muodostuminen voi aiheuttaa harmia pidemmäksikin aikaa.

Sähkönjakelun keskeytys voi johtua myös sähköverkon ylläpitoon ja kunnostamiseen liittyvistä töistä. Näitä tehdään erityisesti kesäaikaan, kun sähkönjakelussa ei ole muita häiriöitä. Näistä ennalta suunnitelluista työkeskeytyksistä ilmoitamme asiakkaalle tekstiviestitse tai sähköpostitse etukäteen.