Pientuotannon netotus
Pientuotannon netotus on automaattisesti käytössä kaikilla pientuottajilla, joiden tuotanto on enintään 100 kVA ja tuotetulle sähkölle on myyntisopimus. Mitä tämä tarkoittaa ja miten se näkyy tuottajien kukkarossa?
Netotuksen avulla aurinkosähköä pystyy itse käyttämään tehokkaammin ja siksi sen tuottavuus paranee. Aurinkosähkön tuottavuus on sitä suurempi, mitä enemmän omalla tuotannolla korvataan ostettavaa sähköä. Silloin säästetään energian hinnan lisäksi myös siirtomaksut ja verot.
Näin netotus lisää tuottoa
Kun sähköä jää yli oman tarpeen ja ylimääräisen sähkön myynnin korvaus on sidottu pörssihintaan, on korvaus tällöin netotusmenetelmää pienempi. Netotusmenetelmä tarkoittaa siis aurinkosähkön pientuottajalle lisää tuottoa.
Netotuksessa sekä aurinkosähkön tuotanto että käyttöpaikan sähkönkulutus lasketaan netotusjaksolta yhteen. Sen jälkeen kulutusluvusta vähennetään aurinkosähkön tuotantoluku. Jos luvut menevät tasan, tuotanto kattaa kulutuksen. Jos tuotanto ylittää kulutuksen, sähköä ei taaskaan tarvitse ostaa, vaan asiakas myy tuottamansa ylimääräisen sähkön sähköyhtiölle, jonka kanssa hänellä on siitä sopimus. Jos tuotanto ei riitä kattamaan koko kulutusta, asiakas ostaa vain erotuksen verran sähköä käyttöönsä.
Osalle asiakkaistamme on käytössä varttimittaus, ja osalla vielä tuntimittaus. Suomen sähkömarkkina siirtyi varttimittaukseen 22.5.2023 ja kaikki asiakkaat, joiden sähkömittari mahdollistaa varttimittauksen, on siirrettävä käyttämään varttimittausta. Tällöin myös pientuotannon netotus tapahtuu 15 minuutin välein. Sähkömittarien vaihdon myötä kaikki asiakkaamme ovat varttimittauksen piirissä 2026 loppuun mennessä.
Ei myyntiä ja ostoa samaan aikaan
Käytännössä sähkö kulkee verkossa kolmessa vaiheessa. Netotuksen idea on siinä, että tuotanto ja kulutus lasketaan tunnin ajalta yhteen kaikista vaiheista. Näin aurinkosähkön tuottaja ei enää joudu ostamaan sähköä ja myymään ylimääräistä verkkoon samaan aikaan.
Näin on voinut tapahtua aikaisemmin, kun aurinkosähkön tuotanto on jaettu tasaisesti eri vaiheisiin, mutta sähkönkulutus eri vaiheissa vaihtelee. Erityisen hyvin netotus palvelee vanhemmilla aurinkosähköjärjestelmillä sähköä tuottavia, sillä niissä aurinkosähkön tuotanto voi olla kytkettynä vain yhteen vaiheeseen. Jos tässä yhdessä vaiheessa ei ole paljon kulutusta, mutta muissa vaiheissa on, joutui asiakas aiemmin ostamaan ja myymään sähköä yhtä aikaa. Nyt näin ei enää tapahdu.
Miten aurinkosähkön netotus näkyy asiakkaalla?
Asiakas näkee netotetun tilanteen omasta Helmi-palvelustaan. Voit seurata rinnakkain kulutuksen ja tuotannon netotettuja ja netottamattomia mittaustietoja. Näet siis kuluttamastasi sähköstä netotetun ja netottamattoman mittaustiedon ja tuotannon netottamattoman mittaustiedon sekä tuotannon ylijäämän netotuksen jälkeen. Jos haluat tarkastella tuotantokohteen tietoja ennen 1.1.2023, valitse ylävalikosta kohde (tuotanto).
Mittaustiedot tulevat automaattisesti järjestelmään kahdesti vuorokaudessa, mutta eri aikoihin. Helmi-palvelussa oikeat netotetut lukemat ovat näkyvissä varmasti toissa päivältä. Jos aamulla tarkistaa edellisen päivän tiedot, osa mittaustuloksista voi olla vielä matkalla, joten luku voi olla puutteellinen.