Sähköliittyjän opas
Oletko rakentamassa uutta tai laajentamassa nykyistä kiinteistöä? Sähköistämisen suunnittelu on hyvä aloittaa ajoissa. Silloin rakentamisen tärkeä apuväline, sähkö, on käytettävissäsi heti, kun sitä tarvitset. Kokosimme 10 ohjetta onnistuneeseen sähköistysprojektiin.
1. Ota yhteyttä sähkön jakeluverkkoyhtioon riittävän ajoissa
Ota yhteyttä Järvi-Suomen Energiaan jo projektin alkuvaiheessa, jotta saat sähköliittymän hinta- ja toimitusaikatiedot ajoissa. Liittymätarjousta varten tarvitaan tieto rakennuksen tarkasta sijainnista (tieosoite tai kunta, kylä ja tontin rekisterinumero). Saat samalla sähköistysprojektiisi ammattitaitoisen yhteyshenkilön, joka palvelee sinua kaikissa sähköistämiseen liittyvissä asioissa.
Mikäli alueella ei ole ennestään sähköä, kannattaa tehdä yhteistyötä naapurien kanssa. Sähköliittymän hankkiminen on usein edullisempaa yhteisprojektina.
2. Mieti, miten käytät sähköä
Mieti etukäteen, millainen sähköntarpeesi tulee olemaan: käytetäänkö rakennusta ympäri vuoden, mikä lämmitysmuoto, mitä koneita ja laitteita tullaan käyttämään jne. Lämmitysmuodon valinta määrää paitsi tulevat käyttökustannukset, myös pitkälti asumismukavuuden.
3. Teetä sähkösuunnitelma asiantuntijalla
Asumisen nykyiset ja tulevat tarpeet (esim. laajennukset) huomioiva sähkösuunnitelma tuottaa asukkaille hyötyä ja iloa kymmeniksi vuosiksi. Hyvä sähkösuunnitelma takaa myös urakkatarjousten vertailukelpoisuuden ja auttaa sähköistyksen onnistumisessa rakennusvaiheessa.
4. Tee liittymissopimus
Saat kirjallisen tarjouksen sähköliittymästä, sen rakentamisesta ja aikataulusta. Sähköverkkoon liittymisestä sovitaan sinun ja Järvi-Suomen Energian kesken aina kirjallisella liittymissopimuksella. Mittauskeskus ja liittymäkaapeli eivät sisälly sähköliittymän rakentamiseen. Ne voit tilata erikseen joko liittymän rakentavalta yhtiöltä tai sähköurakoitsijalta.
5. Kilpailuta ja valitse sähköurakoitsija
Sähköurakka muodostaa nykyaikaisessa, hyvin varustetussa ja koneellistetussa omakotitalossa merkittävän osan rakentamiskustannuksista. Urakoitsijan valintaan kannattaa käyttää harkintaa, myös sisäjohtoasennusten osalta. Tarjousta sähköurakasta kannattaa kysyä useammalta urakoitsijalta.
6. Sähkösopimus oltava voimassa
Ennen sähköjen kytkemistä sinulla tulee olla voimassa oleva sähkösopimus sähkön myyjän kanssa. Voit vapaasti valita sähkön myyjän. Myyjistä ja heidän tarjoamistaan vaihtoehdoista on saatavissa tietoa mm. Energiamarkkinaviraston kautta osoitteessa www.sahkonhinta.fi.
7. Huolehdi työmaan sähkön saannista
Rakentamisaikaista sähköä varten voit vuokrata meiltä työmaakeskuksen. Kesäasuntoon on helpointa hankkia meiltä valmiiksi asennettu mittauskeskus, jolloin sähköt on käytettävissä heti liittymän valmistuttua. Keskuksessa on käyttövalmiina voimavirta- ja sukopistorasia. Rakentamisen jälkeen keskus palvelee kesäasunnon mittauskeskuksena.
8. Vaadi käyttöönottotarkastus ja käyttöopastus
Urakoitsijan on ennen mittarointipyyntöä suoritettava asennusten käyttöönottotarkastus ja laadittava siitä tarkastuspöytäkirja mittaustuloksineen ja luovutettava asiakirjat asiakkaalle. Kannattaa myös vaatia urakoitsijalta opastus lämmitysjärjestelmän ja muiden urakkaan kuuluneiden sähkölaitteiden käyttöön.
9. Kytkentä jakeluverkkoon ja mittauksen asennus
Urakoitsija tilaa sähköverkkoon kytkennän ja sähkömittarin asennuksen. Mittauskeskukselle tulee olla Järvi-Suomen Energian edustajilla esteetön pääsy. Mittauskeskuksen sijoittaminen on ohjeistettu Urakoitsijaohjeessa. Liittymisjohdon kytkentä jakeluverkkoon sisältyy liittymissopimukseen. Kytkennän jälkeen tarkistamme sähköenergian mittalaitteiden toiminnan ja sähkön tulon pääkeskukseen. Sähkömittari lisälaitteineen on Järvi-Suomen Energian omaisuutta.