Tue luontoa myös talvella – 5 vinkkiä kotipihan talvikunnostukseen

Monimuotoinen luonto tarvitsee tukeamme myös syksyllä ja talvella. Elinympäristöjen moninaisuus ja elollisten olentojen vuorovaikutus jatkuvat kaikkina vuodenaikoina, vaikka niiden näkyvyys saattaa kylmän sään saavuttua vähentyä. Aivan kuten lämpiminäkin aikoina, jokainen voi talvella omilla toimillaan vaikuttaa luonnon hyvinvointiin!

Luonto vahvistaa vastustuskykyään vuoden ympäri

Syksyn aikana monet eliöt valmistautuvat selviytymään tulevasta talvesta. Tällöin voimme tarjota omilla pihoillamme luonnonvaraisille eläimille ja eliöille suojaa, ravintoa ja elinpaikkoja. Kotien pihoilla toteutettavat toimenpiteet voivat auttaa merkittävästi paikallista luonnon monimuotoisuutta ja sen säilymistä.

Aiemmassa artikkelissamme puhuimme siitä, miten monimuotoisuus muistuttaa vastustuskykyä auttaessaan luontoa sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja tauteihin. Muuttuvan ilmaston tuomat muutokset, pienetkin sellaiset, voivat järkyttää luonnon ekosysteemiä. Tällä taas voi olla suuri vaikutus koko yhteiskuntaan. Emme siis voi poistaa luonnon ekosysteemistä mitään osaa tietämättä miten se tulee vaikuttamaan suurempaan kokonaisuuteen.

Vähälumiset talvet heikentävät luonnon vastustuskykyä

Ilmastonmuutokset vaikutukset Suomen talveen uhkaavat monia maamme lajeja. Lumipeitekausi lyhenee ja lumen määrä vähentyy, mikä aiheuttaa haittaa erityisesti niille eläimille, jotka ovat riippuvaisia lumesta. Ilmastonmuutos vaikuttaa erityisesti Lapin avotuntureiden eläimiin ja kasveihin, kun niiden elintila pienenee. Etelässä taas erityisesti norpat kärsivät lumen ja jään vähentymisestä. Saimaannorppa rakentaa pesänsä jäälle, minkä takia heikkojäisten talvien yleistyminen vaikeuttaa lajin lisääntymistä. (WWF Suomi)

Lyhentynyt talvi saattaa vaikuttaa myös ihmisiin. Kun maa ei jäädy routaan asti yhtä pitkäksi ajaksi, puut eivät pysty ankkuroimaan juuriaan jäiseen maahan. Näin myrskyt saattavat aiheuttaa entistä enemmän tuhoja.

5 vinkkiä luonnon monimuotoisuuden tukemiseen kylminä vuodenaikoina

Vaikka talvella on vähemmän pihatöitä, kun kasvit ovat lepotilassa ja eläimet horrostavat, voi jokainen silti auttaa omassa pihapiirissään niin hyönteisiä, lintuja kuin pieneläimiäkin.

1 Jätä pihalle talventörröttäjiä

Säästä talventörröttäjiä ravinnoksi linnuille. Pitkät, ruohovartiset kasvit tarjoavat talvella linnuille ravintoa ja oleskelupaikkoja. Esimerkiksi erilaiset heinäkasvit, auringonkukat, koiranputket ja takiaiset tarjoavat erinomaista ravintoa talvilinnuille. Älä siis siivoa pystyyn kuivuneita pitkävartisia kasveja pois vielä syksyllä, vaan odota kevääseen.

2 Auta hyönteisiä talvehtimaan

Vaikka talvella hyönteisiä näkyy vähemmän, monet näistä talvehtivat esimerkiksi munien tai toukkien muodossa suojaisissa paikoissa. Hyönteishotellin rakentaminen vielä syksyllä tai kiviröykkiöiden jättäminen pihaan tarjoaa elintärkeitä pesimä- ja talvihorrospaikkoja erilaisille hyönteisille kuten leppäkertuille, perhosille ja erilaisille pölyttäjille.

3 Muokkaa ja siivoa maa vasta keväällä

Maan muokkaaminen kannattaa jättää syksyllä tekemättä. Monet hyönteiset kuten loispistiäiset, maakiitäjäiset ja kastemadot talvehtivat maassa ja arvostavat lumen alle jääviä rikkaruohoja. Maan talviaikainen kasvipeite sitoo myös hiiltä maaperään.

Kaikkia lehtiäkään ei kannata haravoida, vaan osan voi hyvin jättää maahan kevääseen asti. Lehtikasat luovat suotuisan talvehtimispaikan esimerkiksi hyönteisille ja siileille. Myös risukasat tarjoavat suojaa niin hyönteisille kuin pienille nisäkkäille talven kylmyydeltä.

4 Rakenna tai jätä pihaan talvipesiä

Monet eläimet, kuten siilit ja sammakot, etsivät suojaisaa talvehtimispaikkaa kylmältä. Lehti- ja risukasojen lisäksi voit rakentaa erillisiä talvipesiä tai jättää pihapiiriin luonnollisia pesäpaikkoja, kuten puunrunkoja tai lahoavaa puuainesta pienten eläinten talvehtimiseen. Nämä pesäpaikat voivat olla elintärkeitä suojapaikkoja talvihorrokseen vaipuville eläimille.

5 Huolehdi lintujen talviruokinnasta 

Talviruokinta auttaa lintuja selviämään ankarista talviolosuhteista silloin, kun luonnonvaraista ravintoa on vähemmän tarjolla. Tarjoa linnuille siemeniä, pähkinöitä ja talipalloja. Älä unohda ruokkimista, jos aloitat sen – ruuan loppuminen saattaa olla lintupopulaatiolle shokki, jos se on tottunut ruokailemaan talven ajan samassa paikassa. Sopiva aika aloittaa ruokinta on, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen. Lopettaa kannattaa vasta, kun maa on sulanut.

Muista: syksy on myös hyvää aikaa tyhjentää linnunpöntöt ja nikkaroida uusia ensi kesää varten!

Jokainen voi vaikuttaa omalla pihalla – sekä yhteisissä hankkeissa

Vaikka luonnon kierto hidastuu talvella, monimuotoisuuden tukemiseen ei ole koskaan väärää hetkeä. Aina ei tarvita suuria tekoja, riittää että oman pihan ja puutarhan hoidossa ottaa rennosti, lumen alle jäävän maan ehtii kyllä käsitellä myös keväällä. Kannattaa myös muistaa, että voimme vaikka yritämme tukea luontoa parhaamme mukaan, myös liiallinen ihmisen puuttuminen luonnolliseen kiertokulkuun voi olla haitallista. Monimuotoinen piha auttaa kasveja ja eläimiä selviytymään paremmin haastavissa olosuhteissa, sekä parantaa samalla koko ekosysteemin toimivuutta.

Lisävinkki, osallistu talkoisiin! Erilaiset järjestöt ja tahot järjestävät vapaaehtoisille säännöllisesti talkoita, joissa luontoa autetaan eri tavoin. Seuraa paikallisyhdistysten ilmoituksia, jotta pysyt kärryillä, missä sinusta voisi olla eniten apua!

Toimitusvarmaa ja vastuullista sähköä talven yli

Meille on tärkeää, että työmaillamme toimitaan vastuullisesti. Pyrimme jatkuvasti kehittymään ja parantamaan toimintaamme, jotta pystymme takaamaan Järvi-Suomen alueen sähkön toimitusvarmuuden luontoa huomioiden – myös kylminä vuodenaikoina. Tärkeät ympäristötekijät pyritään huomioimaan jo rakennettavan verkon esisuunnitteluvaiheessa sekä eri tavoin itse työmaalla. Säilytämme esimerkiksi ympäristövahinkojen välttämiseksi muuntajia työmaalla mahdollisimman lyhyen ajan. Jokainen kaivumetri myös ennallistetaan ja siivotaan mahdollisimman hyvin. Olemme kiinnittäneet tähän erityistä huomioita urakoitsijoille suunnatulla Siisti työmaa -kampanjoinnilla.

Syksyllä ja talvella meitä työllistävät myös linjoja häiritsevät lumikuormat ja myrskyhäiriöt. Ilmaston lämmetessä myrskyt yleistyvät ja voivat olla kovempia kuin ennen, jolloin myös puita kaatuu enemmän. Seuraamme jatkuvasti säätä ja olemme valmiudessa vuorokauden ympäri, jotta pystymme takaamaan sinulle mahdollisimman toimitusvarmaa sähköä.