Säästä sähkökuluja ja ympäristöä – ryhdy aurinkosähkön pientuottajaksi
Sinustako sähkön pientuottaja? Tämä artikkeli on ensimmäinen osa Sähkön pientuotanto -sarjaa. Sopisiko aurinkosähkön tuotanto sinun asuinmuotoosi? Tutustu sähkön pientuotannon eri mahdollisuuksiin!
Kiinnostus aurinkosähköä kohtaan kasvaa vauhdilla
Sähkön tuottaminen itse aurinkosähköjärjestelmän avulla on yhä yleisempää – ja yhä helpompaa. Tuottamalla osan käyttämästäsi sähköstä itse säästät sekä sähkökuluja että luontoa. Kiinnostus aurinkosähkön tuottamiseen onkin kasvanut vuosi vuodelta. Järvi-Suomen Energian sähköverkkoon liitettyjen aurinkojärjestelmien määrä kasvoi vuonna 2023 yhteensä 20 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vuoden lopussa jakelualueellamme oli jo lähes 3500 pientuotantokohdetta. Aurinkosähköjärjestelmiä asennetaan niin omakotitaloihin, kuin asunto-osakeyhtiöihin. Erityisesti energiayhteisöt ovat lisänneet kiinnostusta oman energian tuottamiseen taloyhtiöiden sisällä.
Miksi oman aurinkosähkön tuottaminen kannattaa?
Aurinkosähkön tuottaminen on paitsi hyödyllinen ja talon arvoa nostava ympäristöteko, myös tehokas tapa tuottaa säästöä talon energiakuluihin. Erityisesti kohonneet energiakustannukset ovat viime aikoina vauhdittaneet aurinkopaneeleiden hankintapäätöksiä ja uusia voimaloita liitetään verkkoon tasaisella vauhdilla.
Aurinkosähkön pientuottajana säästät luontoa ja pienennät omaa hiilijalanjälkeäsi. Aurinkosähkö on kaikista energiamuodoista ekologisin – auringon säteily on puhdasta energiaa, jonka tuotosta ei synny lainkaan päästöjä. Sähkön pientuottajana oman aurinkosähköjärjestelmän käyttäminen ei myöskään rasita ympäristöä ja se vähentää tarvetta käyttää uusiutumattomia energialähteitä. Aurinkopaneelien tekninen käyttöikä voi ylittää jopa 30 vuotta.
Jos aurinkosähköjärjestelmä tuottaa energiaa yli oman tarpeen, voit ylijäämäenergian laittaa myös myyntiin. Tällöin saat itse tuotetusta sähköstä myös lisätuloja. Kannattaa muistaa, että pientuottajan saamat myyntitulot eivät kuitenkaan sisällä sähkönsiirron ja verojen osuutta, joten hinta ei yleensä pääse nousemaan kovin korkeaksi. Sähkön ostaja voi myös periä välityspalkkiota verkkoon myydystä sähköstä tai paikallinen verkkoyhtiö laskuttaa siirrosta. Järvi-Suomen Energian verkossa alle 100 kVA suuruisilta pientuotannoilta ei peritä maksua verkkoon myydystä sähköstä.
Tuotantolaitteisto kannattaakin lähtökohtaisesti mitoittaa niin, että voit käyttää valtaosan tuottamastasi sähköstä itse.
Sähkön pientuotanto toimii netottamalla
Aurinkosähkön tuotannon mittauksessa käytetään netotusmenetelmää. Netotuksen ansiosta itse tuotettua aurinkosähköä pystyy käyttämään tehokkaammin omassa sähkönkulutuksessa, jolloin sähkön tuottavuus paranee. Aurinkosähkön tuottavuus on aina sitä suurempi, mitä enemmän omalla tuotannolla korvataan muualta ostettavaa sähköä. Tällöin säästät energian hinnan lisäksi myös siirtomaksut ja verot.
Netotus on automaattisesti käytössä kaikilla pientuottajilla, joiden tuotanto on enintään 100 kVA ja joilla on tuotetulle sähkölle myyntisopimus. Netotusmenetelmää ei ole sidottu pörssihintaan, joten pientuottaja saa yleensä sen avulla ylimääräisestä tuottamastaan sähköstä parempaa tuottoa. Netotuksessa sekä aurinkosähkön tuotanto ja käyttöpaikan sähkönkulutus lasketaan jokaisen tunnin ajalta yhteen. Tämän jälkeen kulutusluvusta vähennetään aurinkosähkön tuotantoluku.
Miten netotus toimii?
Netotuksen idea on siinä, että tuotanto ja kulutus lasketaan tunnin ajalta yhteen. Näin ei käy enää niin, että aurinkosähkön tuottaja ostaisi sähköä ja myisi sitä verkkoon samanaikaisesti. Näin on voinut aiemmin käydä, kun kiinteistön sähköjärjestelmä on jaettu eri vaiheisiin.
Jos tuotat sähköä kulutuksesi verran. Tuotanto ja kulutus menevät tasan, eli sähköä ei jää myyntiin, eikä sitä tarvitse ostaa ulkopuolelta. Tuotanto siis kattaa kulutuksen.
Jos tuotat enemmän sähköä kuin kulutat. Kun tuotanto ylittää kulutuksen, voit myydä ylimääräisen sähkön tehdyn sopimuksen mukaan sähköyhtiölle.
Jos kulutat enemmän sähköä kuin tuotat. Silloin kun itse tuotettu sähkö ei riitä kattamaan koko kulutusta, ostat erotuksen verran sähköä ulkopuolelta.
Netotuksen tilanteen näkee suoraan omasta Helmi-palvelusta. Lue lisää sähkön pientuotannon netotuksesta!
Näin ryhdyt sähkön pientuottajaksi
Sähkön pientuottajaksi ryhtyminen ei ole vaikeaa, mutta muutama asia kannattaa muistaa tehdä ennen kuin ylimääräisen sähkön myynti voidaan aloittaa.
- Ole yhteydessä kuntaan. Saatat tarvita rakennus- ja toimenpideluvan ennen aurinkosähköjärjestelmän hankintaa.
- Ole yhteydessä paikalliseen sähköverkkoosi. Jos tahdot liittää pientuotantosi verkkoon, varmista ennen tuotantolaitoksen hankintaa verkkoyhtiöiltäsi, että liittäminen on mahdollista.
- Tee sopimus ylimääräisen sähkön myynnistä sähköyhtiön kanssa. Voit itse valita sähköyhtiön, jonka kanssa haluat tehdä sopimuksen.
Jos harkitset pientuotannon liittämistä verkkoon Järvi-Suomen Energian alueella, voit varmistaa järjestelmän ja kohteen sopivuuden helposti ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme lomakkeella aiheena pientuotanto, tai puhelimitse arkisin 8-16 välisenä aikana p. 0800 90444 (valinta 2).