Näin mitoitat ja asennat aurinkosähköjärjestelmän oikein
Sinustako sähkön pientuottaja? Tämä artikkeli on toinen osa Sähkön pientuotanto -sarjaa, joka kertoo aurinkosähkön tuottamisen mahdollisuuksista.
Aika asentaa aurinkopaneelit? Varo huolettomia asennuksia
Kiinnostus aurinkosähköä kohtaan kasvaa vauhdilla niin omakotitaloasujien kuin asunto-osakeyhtiöiden keskuudessa. Puhdas siirtymä ja huoli sähkön hinnasta ovat saaneet yhä useamman harkitsemaan aurinkopaneelien asennusta myös omaan kotiin ja ryhtymään aurinkosähkön pientuottajiksi.
Kysynnän myötä aurinkosähköjärjestelmien tarjonta on kasvanut – ja näiden myötä myös asennusongelmat. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) saa viikoittain kysymyksiä aurinkosähköjärjestelmien asennuksesta ja turvallisuudesta sekä ilmoituksia virheellisistä ja ammattitaidottomista asennuksista. Tukesin mukaan huolimattomuutta on ilmennyt sekä aurinkosähköjärjestelmien asennustöissä ja käyttöönottotarkastuksissa.
Muistilista aurinkosähköjärjestelmän asentamiseen
Aurinkosähköjärjestelmiä asentavat niin vakiintuneet sähköurakoitsijat kuin vasta toimintansa aloittaneet aurinkosähköön keskittyvät yritykset. Alalla on tunnetusti pulaa pätevistä sähköasentajista – varsinkin aurinkosähköjärjestelmiin perehtyneistä. Urakoitsijaa valitessa kannattaa olla tarkkana, sillä aurinkopaneelien liittämisen kodin sähköverkkoon saa tehdä vain sähköalan ammattilainen.
Näin takaat turvallisen asennuksen ja pitkäikäisen aurinkovoimalan:
- Tarkista asennusalustan sopivuus aurinkopaneeleille. Millainen soveltuvuus katolla on, mitkä ovat katon rakentamismääräykset ja miten se kestää lumi- ja tuulikuormat.
- Mitoita sopiva aurinkosähköjärjestelmä kiinteistösi sähkönkulutukseen. Oikeanlaisen laitteiston lasket helposti Helmin aurinkosähkölaskurin avulla.
- Valitse asentajaksi vain luotettava ja kokenut urakoitsija. Voit tarkistaa aurinkosähköjärjestelmiä asentavan urakoitsijan oikeudet tehdä sähkötöitä Tukesin toiminnanharjoittajarekisteristä.
- Kotivakuutus korvaa vain myrskyvahingot ja takuun ulkopuolella sattuvat vikaantumiset. Se ei siis korvaa asennustyöstä mahdollisesti syntyneitä vahinkoja.
- Ehkäise mahdollisia vahinkoja asianmukaisella huollolla. Erilaiset roskat, kuten lehdet ja risut, kannattaa poistaa paneelien päältä. Jos työn tekee itse, kannattaa turvallisuuteen kiinnittää erityistä huomiota.
- Seuraa laitteiden toimivuutta. Ongelmatilanteissa kannattaa olla yhteydessä järjestelmän toimittajaan tai huoltoon. Kaikissa toimenpiteissä tulee aina noudattaa valmistajan ohjeita.
Aurinkosähköjärjestelmä mökille? Myy ylituotettu sähkö netottamalla
Sähkön pientuottajana saat parhaan hyödyn aurinkosähköjärjestelmästä silloin, kun se on mitoitettu sähkönkulutukseesi sopivaksi. Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö kannattaakin käyttää valtaosin itse, ellei kyseessä ole esimerkiksi vapaa-ajanasunnoilla oleva aurinkosähköjärjestelmä, jonka tuotantoa kukaan ei ole kuluttamassa.
Tällaisessa tilanteessa aurinkosähkön myynnistä pientuottajana voi olla huomattavaa hyötyä. Mökki tai vapaa-ajanasunto on muutenkin ihanteellinen aurinkosähkön tuottamiseen – käytetäänhän mökkiä eniten kesällä, jolloin myös auringosta saadaan eniten säteilyä.
Ylijäämäsähkö myydään valitsemallesi sähkönmyyjälle. Kulutuksesi ja tuotantosi netotetaan automaattisesti sillloin, kun aurinkosähköjärjestelmäsi on liitetty sähköverkkoomme. Netotuksen avulla pystyt käyttämään aurinkosähköä tehokkaammin ja säästät ostettavan sähkön hinnan lisäksi myös siirtomaksut ja verot. Lue lisää netotuksesta!
Aurinkosähkön laitteisto mitoitetaan aurinkosähkölaskurin avulla
Aurinkosähköjärjestelmän mitoitukseen löytyy useita eri apuvälineitä. Kätevimpiä näistä ovat aurinkosähkölaskurit, jotka laskevat minkä kokoinen järjestelmä kiinteistöösi soveltuu. Sähköisestä Helmi-asiointipalvelustamme löytyvä aurinkosähkölaskuri mitoittaa kiinteistöösi sopivan laitteiston ja antaa sinulle muuta hyödyllistä tietoa aurinkosähköjärjestelmän valintaan.
Helmin aurinkosähkölaskurin avulla voit:
- Mitoita sopivan tuotantolaitteiston teho omaan sähkön käyttöösi. Arvioi tuottamasi aurinkosähkön määrä ja vertaa sitä sähkönkulutukseen.
- Tarkista voiko laitteiston kytkeä heti sähköverkkoon vai vaatiko kytkentä muutoksia Järvi-Suomen Energian toimesta.
- Laske aurinkosähkötuotannon vaikutus päästöihisi ja sähkölaskuusi, perustuen tuotantolaitteiston tehoon.
Käytä aurinkosähkölaskuria rekisteröitymällä
Pääset käyttämään aurinkosähkölaskuria helposti kirjautumalla Helmi-asiakaspalveluumme. Helmi-palvelussa voit myös seurata sähkönkulutustasi, vertailla eri ajanjaksojen kulutusta toisiinsa, ja tarkastella verkkopalvelulaskujasi tai sinulle maksettuja korvauksia sähkökatkoista.
Kun käytät palvelua ensimmäistä kertaa, tulee sinun rekisteröityä käyttäen vahvaa tunnistautumista eli pankkitunnuksiasi tai mobiilivarmennetta. Rekisteröitymisen yhteydessä valitset uuden salasanan ja jatkossa kirjautuminen tapahtuu antamaasi sähköpostiosoitetta ja salasanaa käyttäen.