Myös toimitusvarmassa sähköverkossa voi syntyä sähkökatkoja – näin varaudut kotona
Meidän tehtävämme on pitää huolta sähköverkosta ja siitä riippuvaisista asukkaista. Investoimme jatkuvasti sähköverkon toimitusvarmuuteen ja kehitykseen, jotta sähkökatkoja olisi mahdollisimman vähän. Aina sähkökatkoja ei kuitenkaan voi välttää, ja jokaisen olisikin hyvä tietää, miten selvitä, jos tilanne sattuu omalle kohdalle.
Takkuamaton sähkönsaanti on elintärkeää, jotta Järvi-Suomen Energian alueen ihmiset voivat elää arkeaan turvallisesti ja sujuvasti. Joskus sähkönsaanti kuitenkin keskeytyy lyhyeksi tai pidemmäksikin aikaa.
Suurin osa sähkön keskeytyksistä aiheutuu luonnonilmiöistä. Varsinkin syksyiset myrskytuulet kaatavat puita sähkölinjoille. Talvisin raskaat lumitaakat taas saattavat taivuttaa puita sähköjohdoille ja aiheuttaa harmia pidemmäksikin aikaa.
Panostamme sähkönsaannin turvaamiseen jatkuvasti. Sääolosuhteita on vaikea ennustaa, mutta verkkoon tehtyjen investointien ja esimerkiksi maakaapeloinnin ansiosta verkko on koko ajan paremmassa turvassa haastavilta sääoloilta. Jos sähkökatko kuitenkin sattuu kohdalle, on hyvä tietää miten toimia.
Näin varaudut sähkökatkoihin kotona
Varautumalla sähkökatkoihin oikein pidät huolta niin itsestäsi kuin läheisistäsi. Paras tapa varautua sähköjen katkeamiseen on hankkia kotiin kotivara, jonka sisältö pidetään ajantasalla ja tarkistetaan aina säännöllisin väliajoin. Näillä varaudut sähkökatkoon:
- Ruoka. Varaa kaappeihin kuivamuonaa ja sellaista ruokaa, jota voi valmistaa ja syödä kylmänäkin. Muista myös lemmikin ruuat.
- Vesi. Säilö juoma- ja käyttövettä kannelliseen astiaan tai pulloon. Varsinkin silloin, kun tiedät myrskyn olevan tulossa.
- Taskulamppu, kynttilöitä ja tulitikkuja. Myös paristokäyttöinen radio on hyvä hankinta.
- Varavirtalähteet. Pidä valmiiksi täyteen ladattuja varavirtalähteitä lähellä. Näin takaat puhelimen toimivuuden pidempään.
- Terveyteen liittyvät laitteet. Erityisen tärkeää on varmistaa sähkönsaanti terveyttä ylläpitävissä laitteissa. Hyödynnä myös näissä erillisiä valmiiksi ladattavia akkuja, jos mahdollista.
- Varasulakkeita. Jos asunnossasi on tulppasulakkeet varmista, että kaapista löytyy uusia.
- Polttopuut. Jos asunnossa on tulisija, muista varata kuivia polttopuita valmiiksi lähelle.
- Käteinen. Maksukortit eivät toimi laajemman sähkökatkon aikana. Tällöin on hyvä olla käteistä saatavilla.
- Bensa. Autoakaan ei pysty tankkaamaan pitkän sähkökatkon aikana. Jos auto on välttämätön, varmista että tankissa on aina bensaa tai sitä löytyy kotoa.
Muista! Myös vedentulo lakkaa sähkökatkon aikana joko heti tai parin tunnin kuluttua. Vettä tuleekin käyttää vain välttämättömään. WC:n voi vetää vain kerran, jonka jälkeen pöntön säiliössä oleva vesi loppuu. Vältä kuitenkin veden laskemista tai wc:n vetämistä sähkökatkon aikana, koska kunnallistekniikan piirissä viemärit voivat tulvia.
Näin toimit lämmityksen kanssa sähkökatkon aikana
Sähköjen katketessa katkeaa yleensä myös lämmitys. Varaava tulisija ja riittävä määrä kuivaa polttopuuta ovat tällöin hyvä yhdistelmä varalämmitysjärjestelmäksi. Lämpöä voi säädellä myös muilla tavoin. Lämmin ilma karkaa ikkunoista, joten vedä verhot ikkunoiden eteen. Rajaa myös käytettävät asuinneliöt esimerkiksi yhteen tai kahteen huoneeseen, jotta koko talon lämmöstä ei tarvitse huolehtia.
Myös aggregaatista saattaa olla hyötyä, erityisesti jos talossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Sähkön katkeaminen voi talvella näiden rakennuksien puolilämpimissä tiloissa pahimmillaan aiheuttaa lämmönjakojärjestelmän jäätymisen tai vaurioitumisen.
Lue lisää sähkökatkoon varautumisesta >>
Tilaa häiriötiedotteet ja pysyt aina kartalla
Järvi-Suomen Energian häiriötiedotepalvelu pitää sinut ajan tasalla sekä äkillisistä että suunnitelluista sähkökatkoista. Voit tilata ilmoitukset suoraan sähköpostiisi tai puhelimeesi tekstiviestinä. Jos sinulla on useita sähkön käyttöpaikkoja, voit tehdä kullekin osoitteelle oman häiriötiedotetilauksen. Voit myös tilata tiedotteet useampaan eri puhelinnumeroon ja sähköpostiosoitteeseen. Palvelu on maksuton.
Panostamme sähköverkon toimitusvarmuuteen
Järvi-Suomen Energian tärkein tehtävä on turvata alueen sähkönsaanti. Tämän takia panostamme jatkuvasti huoltovarmuuteen eri keinoin – jotta sähkönsaanti takkuaisi mahdollisimman vähän. Pidämme huolta verkosta muun muassa maakaapeloimalla ja siirtämällä sähkölinjoja teiden varsille. Näillä toimilla saamme asiakkaamme paremmin turvaan myrskyjen vaikutuksilta.
Vaikka maakaapelointia on jo paljon varsinkin taajamissa, Järvi-Suomen Energian haja-asutusalueilla on luonnonvoimille altista ilmajohtoverkkoa. Kaikkea verkkoa ei ole taloudellista laittaa maan alle, vaan osa verkosta tulee jatkossakin olemaan ilmajohtoa. Siirrämme sähkölinjat metsistä teiden varsiin, josta vikojen löytäminen ja korjaaminen on nopeampaa. Lue toimitusjohtajamme ajatuksista huoltovarmuudesta täältä!
Sähköverkon investoinnit maksavat itsensä takaisin
Olemme panostaneet huoltovarmuuteen merkittävillä investoinneilla, esimerkiksi hankkimalla valvontajärjestelmiä ja varavoimakoneita. Sähköverkon ylläpito vaatii jatkuvaa huoltoa. Alueellamme on 280 metriä sähköverkkoa jokaista asiakasta kohden. Huollettavaa on siis paljon, eikä haastava maasto anna helpota tehtävää.
Verkkoa on uudistettava ja vahvistettava myös sen takia, että se vastaisi nykypäivän vaatimuksiin. Investoimme vuositasolla 40 miljoonaa euroa sähköverkon huoltovarmuuteen, jotta saavutamme valtion asettamat toimitusvarmuuden tavoitteet vuoteen 2036 mennessä.