Kokemuksia aurinkosähköstä: näin aurinkopaneelit näkyvät sähkölaskussa
Sinustako sähkön pientuottaja? Tämä artikkeli on kolmas ja viimeinen osa Sähkön pientuotanto -sarjaa, joka kertoo aurinkosähkön tuottamisen mahdollisuuksista.
Kannattaako aurinkopaneelien asennus omakotitaloon tai taloyhtiöön?
Oletko harkinnut sähkön pientuottajaksi ryhtymistä? Kiinnostus aurinkosähköä kohtaan kasvaa vuosi vuodelta, eikä ihme – tuottamalla osan käyttämästäsi sähköstä itse säästät sekä sähkökuluja että luontoa. Myös viime aikojen korkeat piikit sähkön hinnoissa ovat saaneet suomalaiset, mukaan lukien Järvi-Suomen Energian alueen asukkaat, hankkimaan aurinkopaneeleja enemmän kuin aikaisemmin.
Aurinkopaneelien hankinnassa on tärkeää muistaa paneelien oikea mitoitus sekä turvallinen asennus. Aurinkovoimala on pitkäikäinen järjestelmä, joten investointi kannattaa tehdä huolella alusta loppuun. Kysyimme kahdelta Järvi-Suomen Energian alueella asuvalta sähkön pientuottajalta kokemuksia aurinkosähköstä. Lue mitä mieltä he ovat aurinkopaneelien kannattavuudesta ja vaikutuksesta sähkölaskujen suuruuteen!
Kokemuksia sähkön pientuotannosta ja aurinkopaneeleista
Mäntyharjulla asuvaa Kimmoa kiinnosti sähkön pientuotanto pääosin puhtaan energian eri hyötyjen takia. Tuotetulla sähköllä voitaisiin esimerkiksi ladata sähköautoa. Energiaremontissa 180 neliöiseen omakotitaloon asennettiin 20 aurinkopaneelia 5,5 kWp kapasiteetilla.
“Aurinkopaneelien asennukset sujuivat hyvin, työn laatu kestää tarkastelun eikä vikoja ole ollut”, Kimmo kommentoi itse asennusta. Hän kilpailutti aurinkopaneelien hankinnassa kolme eri tarjoajaa, joiden keskinäinen hintahaitari oli huomattava.
Suuret hintaerot aurinkopaneelien toimittajien välillä huomasi myös Mikkelin Anttolassa asuva Toivo. Hintaero kalleimman ja halvimman tarjouksen välillä oli yli 20%. Toivo on seurannut aurinkopaneelien teknisten ominaisuuksien ja hintojen kehitystä jo useamman vuoden ajan. Sähkön hinnan noustua ja paneelien takaisinmaksuajan lyhennettyä selkeästi alle 10 vuoteen pientuottajaksi ryhtyminen tuntui nyt oikealta ratkaisulta.
“Hankinta sujui kitkattomasti. Pyysin tarjouksen neljältä eri toimittajalta, ja valitsin kokonaisedullisimman muun muassa merkin, hinnan, toimitusajan ja asennuksen tekijän mukaan”, Toivo kertoo.
Hankintaa edistivät myös aurinkopaneelien toimittajan kiinteäkorkoinen rahoitussopimus sekä asennustyön osuudesta saatu verovähennys. Myös Toivo hankki 145 neliöiseen omakotitaloonsa 20 aurinkopaneelia. Näiden yhteenlaskettu maksimiteho on 7,6 kWp.
Aurinkopaneelien liittäminen sähköverkkoon kävi helposti: “Asennus tapahtui täsmälleen tilaushetkellä sovittuna päivänä, ja toimittaja hoiti kaiken valmiiksi verkkoyhtiön ja ylijäämäsähkön ostajan kanssa. Minun tarvitsi ainoastaan allekirjoittaa tarvittavat sopimukset.”
Sähkön pientuottajana sähkön kulutus ja tuotanto netotetaan
Sähkön pientuottajana parhaan hyödyn aurinkosähköjärjestelmästä saa silloin, kun aurinkopaneelit on mitoitettu sähkönkulutukseen sopivaksi. Jos sähköä kuitenkin tuottaa yli omien tarpeiden, voidaan ylijäämäsähkö myydä valitsemallesi sähkönmyyjälle. Sähkön kulutus ja tuotanto mitataan automaattisesti netottamalla. Netotuksen avulla sähkön tuottaja pystyy käyttämään aurinkosähköä tehokkaammin ja säästää ostettavan sähkön hinnan lisäksi myös siirtomaksut ja verot.
Miten sähkön pientuotanto on näkynyt sähkölaskussa?
“Tuotto on hiukan vähemmän kuin odotin, mutta se johtuu asennuksesta lännen suuntaan ja naapurin puustosta, joka illalla alkaa varjostamaan paneeleita”, Kimmo kertoo. Hän yllättyi sähkön pientuottajana siitä, kuinka pilvistä aluetta Järvi-Suomi on. Vastaan saattaa tulla useamman päivän putki, jolloin ei ole yhtään täyden tuotannon päivää.
Myös lämmön vaikutus tuotantoon on yllättänyt. “Paneelit olisi kannattanut mitoittaa 5 kW invertterille ainakin 7 kWp teholla, koska kuumuus pudottaa paneelien tuottoa helposti jopa 20%.”
Mikkelissä asuva Toivo taas kertoo yllättyneensä siitä, miten hyvin nykyaikaiset aurinkopaneelit tuottavat sähköä pienestä pilvisyydestä huolimatta. Vaikka pilvisyys tuo sähkön tuotantoon omat esteensä, on sähkön tuottaminen itse näkynyt suotuisasti suoraan sähkölaskuissa.
“Maaliskuulta lokakuulle sähkölasku on selkeästi pienentynyt. Laskemalla pelkän sähkön kulutuksen (oma käyttö+myynti) vuotuinen säästö oli lähes 40%”, Toivo laskee. Jos mukaan otetaan sähkönsiirtomaksut, säästö kasvaa entisestään. Valtaosa säästöstä tulee luonnollisesti huhti-elokuun ajalta, kun auringonpaiste on parhaimmillaan.
Tee näin kun haluat tuottaa sähköä itse
Sähkön pientuottajana voit törmätä olosuhteisiin, joissa tuotat sähköä yli sen hetkisen tarpeen. Tällaisissa tapauksissa voit myydä ylijäämäsähkön sähköyhtiölle, jos olet liittänyt tuotantosi verkkoon. Aurinkopaneeleita hankkiessa aurinkosähköjärjestelmä kannattaakin yllä olevien esimerkkien tavoin liittää suoraan sähköverkkoon, jotta ylijäämäsähkön myyminen toimii mutkattomasti.
Näin ryhdyt sähkön pientuottajaksi ja liität aurinkopaneelit sähköverkkoon:
1 Tarkista tarvitsetko rakennus- tai toimenpidelupaa
Ennen kuin hankit aurinkopaneelit, selvitä kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta tarvitsetko rakennus- ja toimenpidelupaa. Aurinkosähköjärjestelmien vaatimukset vaihtelevat kunnittain.
2 Varmista sopivuus sähköverkkoon
Sähköverkonhaltijalta on hyvä varmistaa jo ennen tuotantolaitoksen hankintaa onko laitos liitettävissä sähköverkkoon. Ole yhteydessä Järvi-Suomen Energiaan jo harkitessasi järjestelmää verkkoalueellemme. Varmistamme myös yhdessä kanssasi, että hankittava tuotantolaitteisto on mitoitettu järkevästi omaan sähkönkäyttöösi. Lue myös liittymisehdot.
Tiesitkö? Voit hyödyntää aurinkosähkölaskuria sopivan laitteiston mitoituksessa kirjautumalla Helmi-asiointipalveluumme. Arvioi aurinkosähkön tuotantomäärän kohteessasi ja vertaa sitä sähkönkäyttöösi – laskuri mitoittaa sinulle sopivan tuotantolaitteiston sähkönkäytön perusteella. Näet myös, voiko laitteiston kytkeä heti sähköverkkoon vai vaatiko kytkentä muutoksia verkkoon Järvi-Suomen Energian toimesta.
3 Tuotantolaitoksen liittäminen verkkoon laitetoimittajan toimesta
Itse aurinkopaneelien asennusta ei saa tehdä kukaan muu kuin sähkötöiden ammattilainen, eli tässä tapauksessa aurinkosähköjärjestelmän toimittajan sähköurakoitsija. Järjestelmän toimittaja tekee Järvi-Suomen Energialle liittämisilmoituksen palauttamalla verkkosivuillamme olevan pientuotantolaitteiston yleistietolomakkeen. Ilmoituksen saatuamme tarkistamme, että järjestelmä on liitettävissä ja mittarointi on kunnossa.
HUOM. Jos jo olemassa olevan tuotantolaitoksen tehoa kasvatetaan esim. lisäämällä aurinkopaneeleja järjestelmään, yhteystietolomake on toimitettava myös tällöin ennen päivitetyn pientuotantolaitteiston käyttöönottoa. Näin varmistetaan päivitettyjen aurinkopaneelien liitettävyys sähköverkkoon kasvaneen tuotantotehon myötä.
4 Tee sopimus ylimääräisen sähkön myymisestä
Ylijäämäsähkön voit myydä valitsemallesi sähköyhtiölle. Verkkoyhtiöt eivät osta sähköä. Ota yhteys valitsemaasi sähkönmyyjään ja tee sopimus sähkön myynnistä ennen tuotannon aloitusta. Eri sähköyhtiöt maksavat eri suuruisen korvauksen ostamastaan sähköstä, joten yhtiöt kannattaa kilpailuttaa ennen päätöksen tekoa.
Muista, että saat suurimman hyödyn aurinkosähkön tuotannosta mitoittamalla tuotantolaitteistosi oikein, jotta voit käyttää valtaosan tuottamastasi sähköstä itse. Myynnistä on harvoin huomattavaa hyötyä, ellei kyseessä ole esimerkiksi vapaa-ajanasunnolla oleva mikrotuotanto, jota kukaan ei ole paikan päällä kuluttamassa.
Lisää tietoa aurinkosähköstä ja sähköverkosta podcastin muodossa – toinen kausi on täällä!
Molemmat tässä artikkelissa esiintyvät sähkön pientuottajat Kimmo ja Toivo pääsevät ääneen myös Linjoja pitkin -podcastimme toisella kaudella. Toivo on mukana ensimmäisessä jaksossa: Mikä siinä sähkönsiirrossa maksaa? Kimmo taas mukana jaksossa viisi, joka käsittelee aihetta: Energianerokasta elämää: jousta ja säästä. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.
Jos haluat kuulla lisää aurinkosähkön tuottamisesta, kannattaa kuunnella myös kauden toinen jakso: Mitä se aurinkosähkö oikein on? Asiantuntijavieraana ovat Kymenlaakson Sähköverkon Esa Niemelä ja Arto Tilli. He kertovat asiakkaan näkökulmasta oman aurinkosähköjärjestelmän omistamisesta.